Sesija: 101

Kalėdų ir Naujų metų laikotarpis žiemą studentams atneša ne tik džiaugsmo ir galimybę daugiau laiko praleisti su šeima, tačiau daugumai ir primena, jog sesija ir egzaminai jau visai ne už kalnų. Pirmo kurso studentams ši žiemos sesija – pirmoji, tad nerimą jaučia ne vienas. Ar tikrai yra ko baimintis?

Pasidomėjome universiteto „senbuvių“ – vyresnių studentų – nuomone ir patirtimi sesijų metu. Tikimės, kad surinkta informacija nuramins ir bus naudinga ruošiantis šiai sesijai (arba suteiks idėjų kaip geriau pasiruošti per kitą semestrą!)

– Ilgiausiai pasiruošti užtrunka testams su atvirais klausimais, mišriems testams ir egzamino daliai žodžiu – jei šios sesijos metu nusimato tokio tipo egzaminų, pasistenkite skirti jiems daugiau dėmesio ir laiko!
– Studentų nuomone, geriausia egzaminui ruoštis iš paskaitų skaidrių ir dalomosios medžiagos bei savų paskaitų ir seminarų konspektų. Paskaitose ir seminaruose dėstytojų pateikta medžiaga dažniausiai tiksliai atitinka sandą, taigi ir egzamine esančias temas; pačių sudaryti konspektai dažnai formuluojami asmeniškai lengviau įsisavinama forma, tad informaciją įsiminti yra lengviau.
– Nemaža dalis studentų taip pat mokosi iš kitų studentų sudarytų konspektų bei vadovėlių ir straipsnių. Atkreipkite dėmesį, kad svetimi konspektai gali turėti klaidų, o vadovėliuose pateikta informacija neretai būna pasenusi arba jos tiesiog daugiau nei reikia egzaminui!
– Jei yra organizuojamos konsultacijos prieš egzaminą (semestro arba sesijos metu), į ją nueiti gali būti verta – dauguma pažymi, jog nauda priklauso nuo dalyko/dėstytojo, tad jei turite klausimų, nėra aiški egzamino struktūra ar medžiagos apimtis, o žinote, jog dėstytojas geranoriškas, nepraleiskite progos sudėti paskutinių taškų ant „i“!
– Mokomosios medžiagos formų yra įvairiausių, tačiau populiariausias pasirinkimas apklaustų studentų tarpe yra spausdinta ir ranka rašyta medžiaga, taip pat didelė dalis studentų renkasi elektronį medžiagos variantą. Ir vieni, ir kiti turi savų pliusų bei minusų, tad teks sau tinkamą stilių atrasti patiems (https://www.youtube.com/watch?v=iWJDWi6K2QA)
– Geriausias paros laikas mokytis – vakaras ir diena, tad jei ilgiau prasivartėte lovoje, ne viskas prarasta!
– Daugumai studentų mokantis reikalinga visiška tyla; tie, kurie nori muzikinio fono, dažniau renkasi instrumentinę muziką. Kai kurie mini, jog muzikos pasirinkimas priklauso nuo mokomosios medžiagos sunkumo, aplinkinio triukšmo ir bendrai nuotaikos – verta išbandyti viską! Puiki vieta rasti įvairių muzikinių fonų mokymuisi yra tokios programėlės kaip Spotify, kurios net turi „Studying“ muzikinį žanrą.
– Apie mokymąsi grupėse nuomonės gana įvairios, tačiau daugumai tai naudingas mokymosi būdas, jei visi mokosi tam pačiam egzaminui – ypač jei prieš mokantis grupėje patys yra susipažinę su medžiaga. Tada galima kartotis bei pasitikrinti grupėje. Ganėtinai svarbus ir žmonių skaičius (geriausiai 2-3); vis dėlto nemaža dalis pripažįsta, jog mokymasis grupėse nėra naudingas (geriau mažesniems atsiskaitymams ar praktikiniams egzaminams), tad jei jaučiate, kad šis būdas – ne jums, nešvaistykite laiko ir mokykitės savarankiškai.
– Vakare prieš egzaminą dauguma mokosi savarankiškai arba veikia kažką nesusijusio su egzaminu, tačiau naktį prieš egzaminą didžioji dalis apklaustųjų eina miegoti anksčiau ir stengiasi gerai išsimiegoti. Geriau išmokti mažiau ir kliautis pailsėjusia galva, nei ateiti į egzaminą pervargus, kai yra didesnė tikimybė, kad ką nors užmiršite!
– Dauguma studentų sesijos metu jaučia psichologinės ir fizinės būklės pokyčius, ypač nerimo ir psichologinio jautrumo padidėjimą, miego ritmo ir mitybos rėžimo pakitimus. Iš jų didžioji dalis bando su problemomis tvarkytis savarankiškai arba tiesiog laukia, kol praeis; ne visiems jų asmeniškai pasirinkti šie ar kiti problemų sprendimo būdai yra naudingi. Tikimės, kad artėjanti sesija jums praeis be didesnių sunkumų ar įprasto gyvenimo ritmo trigdžių, tačiau nepamirškite, jog esate ne vieni. Nepamirškite, jog net ir dėstytojai, pas kuriuos laikote taip gąsdinančius egzaminus, patys turėjo sesijas! Na, o jeigu visgi prireikia daugiau pagalbos, nei galite sau suteikti, verta pažiūrėti štai čia: – https://www.facebook.com/367644106736952/posts/994489664052390/
Keli patarimai pirmakursiams iš vyresnių studentų:
– Pradėti ruoštis kuo anksčiau ir nuosekliai – geriausia, ne prieš pat egzaminą, o po truputį viso semestro metu; tokiu būdu reiks daugiau kartotis, o ne mokytis, ir streso bus mažiau! Neatidėliokit mokymosi!
– Iš anksto susiplanuoti kur, kaip, kada ir iš ko mokysitės; raskite sau patogią vietą, patiems asmeniškai veikiančius mokymosi būdus, susikurkite dienotvarkę ir turėkite savo (arba patikimus kitų studentų) konspektus!
– Nepamiršti pasirūpinti savimi; svarbu pavalgyti, gerti daug vandens. Darykite pertraukas tarp mokymosi, pajudėkite ir svarbiausia, gerai išsimiegokite (ypač paskutinę naktį prieš egzaminą)!
– Pasidomėti gera patirtimi – pasikalbėkite su vyresniais savo specialybės studentais, kuratoriais – jie jau išlaikė šiuos egzaminus ir, tikėtina, turės naudingų praktinių patarimų ruošiantis specifiniam egzaminui, o dauguma pasidalins ir konspektais. Nepamirškite, kad visada galite klausti ir dėstytojų – klausykite, ką jie sako apie egzaminą per savo paskaitas ir atkreipkite dėmesį į tikėtinus egzamino klausimus!
– Nepersistengti; stenkitės išlaikyti balansą tarp mokymosi ir atidėliojimo. Jei per daug susitelksite į mokymąsi, daug labiau tikėtina, kad susigadinsite fizinę ir psichologinę sveikatą – geri pažymiai nėra verti jūsų sveikatos!
– Nenuvertinti lengvų egzaminų!
– Patirtis ateina su laiku; pirma sesija daug kam nelengva, tačiau per ją atrasite tai, kas jums tinka ir veikia. Nebijokite išbandyti įvairių būdų – ruoštis kitai sesijai bus lengviau!
– Nusiraminti ir nenuvertinti savęs. Į egzaminą ateinate patikrinti savo žinių, o ne įrodyti kažko dėstytojams. Neišlaikytas egzaminas nėra pasaulio pabaiga – tam ir yra perlaikymai! Daugybė studentų prieš jus laikė šiuos egzaminus – jiems pavyko, pavyks ir jums!
– (2/3 apklaustųjų egzaminui yra pavykę pasiruošti per vieną dieną, tad net blogiausiu atveju, viltis miršta paskutinė!)

Dar keli specifiniai patarimai:
– Jei mokotės kalbas, per naktį išmokti, deja, nepavyks. Tai daryti reikėtų viso semestro metu – per sesiją liks tik pakartoti. Naudinga informaciją rašyti renka – geriau įsiminsite! Mokantis žodyną patariame naudoti kortelių būdą (vienoje pusėje užrašyti žodį, kitoje apibrėžimą).
– Gerai susipažinti su visa seminarų planuose nurodyta teismų praktika, mokytis ir domėtis kasdien.
– Gerai viską pasikartoti ir prisiminti, jog reikia gerai perskaityti klausimus.
– Daryti darbus ne sesijos metu, kad vėliau liktų mažiau.
– Skaityti akademinę literatūrą.
– Skatiname lankyti visas paskaitas ir seminarus, kuo daugiau ir aktyviau per juos dalyvauti – šis patarimas ypatingai svarbus socialinius mokslus studijuojantiems žmonėms!
– Ne kalti mokantis, o skaityti šiek tiek labiau gilinantis, ką kokią mintis reiškia realiame gyvenime. Tai lavins loginį mąstymą, kuris, nežinant atsakymo egzamino metu, tikrai labai padės atsakyti bent iš dalies teisingai.
– Studijuojantiems su chemija susijusius dalykus, daugiau dėmesio skirti biochemijai, spektroskopijai, kristalams.
– Nekalti visko aklai. Pradžioje atsirinkt svarbiausią informaciją, tą išmokti ir tik tada mokytis detales.
– Jei norite būti gerais specialistais ir įsisavinti dalyką, savaitės mokymosi neužteks, mokykitės nuosekliai
– Konspektuotis iš anksto!Na, o svarbiausia turbūt yra prisiminti tai, jog tai, kas Tu esi, nėra vien Tavo išsilavinimas. Tad sėkmės šioje sesijoje, tačiau prisimink, jog net ir negavus norimų rezultatų, tai nėra pasaulio ar Tavo pabaiga. Galiausiai, juk viskas bus gerai